Laat je baby veilig slapen

Een baby slaapt veel.
's Nachts, maar ook overdag.
Niet alleen thuis, maar ook als hij ergens anders is. Of onderweg.
Jouw baby kan veilig slapen. Als jij maar weet hoe. Onderstaande adviezen zijn bestemd voor iedereen die voor een baby zorgt. Ouders, grootouders, familie, babysitters, opvangmoeders en alle professionele verzorgers.

Leg je baby altijd op de rug te slapen.
Het veiligst slaapt een baby op de rug. Uit zijligging rolt een baby al na een paar weken gemakkelijk op de buik. Leg je baby nooit op de buik te slapen. Niet één keer. Ook niet om te troosten. Soms is er een reden om van dit advies af te wijken. Doe dat alleen in overleg met uw arts. Ga, als je denkt je kind een huilbaby is, meteen voor advies naar het consultatiebureau.

Het is wel goed om je kindje regelmatig op de buik te leggen als het wakker is en er iemand op let. Je kind enkele malen per dag een kwartiertje laten ontdekken en oefenen is goed voor de motorische ontwikkeling. Als een oudere en gezonde baby zich eenmaal vlot om en om kan draaien, en bij het slapen zelf kiest voor buikligging is het niet zinvol daar tegenin te blijven gaan. Let er dan wel extra op dat het bedje veilig is.

Er is geen reden om bang te zijn voor het afplatten of scheefgroeien van baby's hoofdje. Het verschijnsel is vaak tijdelijk en medisch gezien onschuldig; bovendien is het meestal te voorkomen. Allereerst is van belang dat je de baby snel went aan de veiligste slaaphouding: op de rug, met het hoofd beurtelings naar links of naar rechts gedraaid. Let er vervolgens goed op dat je baby geen voorkeurshouding - hoofd alléén naar links of naar rechts - ontwikkelt. Bij borstvoeding ligt de baby afwisselend naar links of rechts gedraaid. Wissel ook bij flesvoeding van arm. Leg de baby in rugligging in bed, vanaf het begin met het hoofdje afwisselend naar links en naar rechts. Draai desnoods het bedje, zodat het licht van de andere kant invalt; of hang afwisselend links en rechts een aandachttrekkend voorwerp op. Het risico op de ontwikkeling van een scheef hoofd is het grootst in de eerste vier maanden. Aarzel niet om naar de dokter te gaan als je baby met het hoofdje toch maar één kant op wil. Vergeet vooral niet de baby overdag enkele keren onder toezicht op de buik en de zij te laten oefenen. En je kind regelmatig knuffelen en het daarbij overeind houden en bij voorbeeld tegen je schouder laten liggen is ook afwisseling van houding. Laat je baby niet urenlang in dezelfde positie in een maxicosy of wipstoeltje zitten

Bron: "stichting Onderzoek en Preventie Zuigelingensterfte"

Volledige adviezen over veilig slapen zijn te vinden op: www.veiligslapen.info

Veilige productenPuckababy

puckababy logo

Waarom een Puckababy aanschaffen?

De Puckababy biedt op een praktische en bovenal kindvriendelijke manier uitkomst bij:

 • baby's die zich door hun maaiende armpjes wakker houden
 • baby's die moeite hebben alleen in slaap te vallen en alleen bij hun ouders in slaap raken
 • baby's die onrustig zijn of veel huilen door teveel indrukken
 • baby's die last hebben van eczeem of uitslag in het gezicht
 • baby's met een verstoord slaap- en voedingsritme
 • baby's die sondevoeding nodig hebben
 • prematuur geboren baby's
 • huilbaby's
 • baby's waarvan de ouders liever niet strak inbakeren
 • baby's die niet kunnen worden ingebakerd
 • baby's met heupafwijking en spreidbroek
 • baby's waarvoor de overgang van strak inbakeren naar gewoon slapen te groot is
 • bekroond met de Baby Innovation Award 2009 !
Copyright Ballio ---- 2006 - 2018